Last van een stijve nek?

Last van een stijve nek?

Word je ’s ochtends ook vaak wakker met een pijnlijke nek? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan nuttig zijn om na te gaan of een van deze oorzaken op jou van toepassing is zodat je met een paar aanpassingen wellicht van je nekpijn verlost bent.

Houding en beweging overdag

Het langdurig in dezelfde houding werken veroorzaakt vaak nekpijn en pijn in je schouders. Heb jij een kantoorbaan? Dan breng je het grootste gedeelte van de dag vaak zittend, achter een computer door. Maar ook als je in een fabriek achter de lopende band werkt, of in een supermarkt achter de kassa neem je een lange tijd dezelfde statische houding aan. Mensen die gedurende de dag veel gevarieerder bewegen zullen minder snel last krijgen van nek- en schouderklachten. Daarnaast  zijn we snel geneigd om in elkaar te zakken wat voor de nodige belasting op je nekspieren zorgt. Probeer dus tijdens het bewegen en tijdens het zitten te letten op je houding, ook al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Door een juiste afwisseling te vinden in je houding tussen spanning en ontspanning voorkom je te veel druk op de schouder en nekspieren.
Tip: zet om de 15 minuten de kookwekker en kijk dan eens hoe je zit en verander bewust van houding en/of  loop een rondje door de kamer.

Slaaphouding

In welke houding slaap je graag? Wanneer je vaak op je buik ligt is er een grote kans dat dit de boosdoener is die je nekpijn veroorzaakt. Op je buik slapen betekent namelijk dat je met je hoofd gedraaid moet liggen om te kunnen ademhalen. De rotatie van je nek kan spanning geven op de bovenste nekwervels wat kan zorgen voor hoofdpijn en nekpijn. Op je buik slapen met een kussen is al helemaal niet bevorderlijk omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt. Om een stijve nek te voorkomen is het advies is om te slapen op je zij. Hierbij is het wel belangrijk dat je ruggengraat recht is; je schouders en heup moeten genoeg weg kunnen zakken in het matras zodat de wervelkolom en daarmee ook de nek in één lijn liggen. Lees ook deze blog waarbij we uitleggen wat de beste slaaphouding voor je lichaam is.

Goed matras

Zoals hierboven al benoemd werd is slapen op je zij de beste slaaphouding om hoofd- en nekpijn te voorkomen. Hierbij is een goed, ondersteunend matras, waarbij de bovenrug en nek in een rechte houding liggen, dus heel belangrijk. Twijfel je of jouw matras de juiste ondersteuning geeft? Een slaapspecialist kan je advies geven welk matras het best aansluit bij jouw lichaam wanneer je op je zij ligt.

Goed kussen

Het zou ook goed kunnen dat je hoofdkussen je nekpijn veroorzaakt. Veel mensen slapen op ofwel een te dik of een te dun kussen. Het hoofdkussen moet goed de ruimte tussen de schouder en het hoofd opvullen zodat het een goede ondersteuning biedt aan het hoofd en de nek tijdens het slapen. De makkelijkste manier om erachter te komen hoe goed het kussen jouw nek ondersteunt is door iemand mee te nemen naar de winkel. Ga op het kussen liggen zoals je normaal zou slapen. Laat de persoon die je hebt meegenomen kijken of je nek en ruggenwervel in een rechte lijn liggen door een denkbeeldige lijn vanaf je oor tot de schouder te trekken. Als het oor en schouder op een rechte lijn zitten dan is het kussen juist voor jou. Als het kussen te dik is zal het hoofd boven de schouders uitsteken. Is het kussen te dun dan zal je hoofd lager dan je schouders liggen. In beide gevallen zal de denkbeeldige lijn krom lopen. Wanneer je een nieuw kussen koopt, is het slim om deze altijd eerst thuis uit te testen. Het kussen moet namelijk kloppen met het matras en je slaaphouding. Het matras kan nog zo goed zijn, met een te dik kussen krijgt iemand evengoed last van de nek.

Terug naar Slaapadvies