Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoelang moet een mens per etmaal slapen? Volgens de National Sleep Foundation is het aanbevolen aantal slaapuren afhankelijk van iemands leeftijd. Charles Czeisler, een professor aan Harvard University, werkte samen met een team van deskundigen en deed onderzoek naar het bepalen van het juiste aantal slaapuren voor elke leeftijdsgroep. Talrijke studies zijn hiervoor uitgevoerd in de periode tussen 2004 en 2014. Hieronder volgt een overzicht van de resultaten van het onderzoek van Czeisler:

Leeftijd Aantal uur per etmaal
Pasgeboren (0-3 maanden) 14-17 uur
Baby’s (4-11 maanden) 12-15 uur
Kinderen (1-2 jaar) 11-14 uur
Voorschoolse (3-5 jaar) 10-13 uur
Schoolleeftijd (6-13 jaar) 9-11 uur
Tieners (14-17 jaar) 8-10 uur
Studenten (18-25 jaar) 7-9 uur
Volwassenen (26-64 jaar) 7-9 uur
Senioren (ouder dan 65 jaar) 7-8 uur

Slaapbehoefte is afhankelijk van je slaapcycli

Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig. Uit het woordje gemiddeld kun je al opmaken dat voor de één 6,5 uur ideaal is, en voor de ander 8,5. Ieder lichaam is anders en volgens slaapspecialist Michael Breus is het allemaal afhankelijk van hoe snel je slaapcycli verlopen. De meeste mensen maken ’s nachts een vijftal slaapcycli. Ieders slaapcycli verlopen in een ander tempo. Gemiddeld duurt één slaapcyclus 90 minuten, vandaar die 7,5 uur, maar het kan best zijn dat jouw cycli 100 minuten per stuk duren of juist sneller verlopen dan 90 minuten, waardoor je na 6,5 uur al uitgeslapen bent.

Hoe bereken je jouw slaapbehoefte?

Nieuwsgierig naar hoe dit bij jou zit? Houd dan 10 dagen lang je slaapritme bij. Ga om te beginnen uit van het gemiddelde van 7,5 uur. Wanneer je wekker dan om 7 uur ’s ochtends gaat, moet je dus om half 12 slapen. Word je vervolgens elke dag net voor de wekker wakker? Dan is 7,5 uur de perfecte hoeveelheid slaap voor jou. Als je zelfs nadat de wekker afgaat nog moeite hebt om op te staan, dan moet je de slaaptest eens herhalen met een half uur extra slaap. Word je juist iedere dag al om half 7 wakker? Ga dan een half uur later naar bed. Kortom: je hebt de juiste hoeveelheid slaap gevonden als je nét voor de wakker wordt.

Onvoldoende slaap kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, dus probeer de hele nacht voldoende rust te krijgen. Heb jij daar weleens moeite mee? Lees dan ook het artikel waarin we je tips geven die je helpen om goed te slapen.

Terug naar Slaapadvies