Hoe onderhoud je je matras?

Hoe onderhoud je je matras?

Wanneer je een nieuw matras aanschaft wil je natuurlijk dat hij lang meegaat, zeker als het een wat duurder matras is. Hiervoor is het van belang dat je je matras goed onderhoudt. Wij hebben een aantal onderhoudstips voor je op een rij gezet die bijdragen aan een langere levensduur van je matras.

Zorg voor goede ventilatie

’s Nachts verlies je veel vocht door transpiratie, daarom het is belangrijk om elke dag je bed en je dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen. Het matras en de onderkant van het dekbed, die het meest in contact staan met het lichaam, kunnen zo lekker drogen. Laat alles zo gedurende de dag liggen totdat je weer naar bed gaat.

Bescherm je matras

Een molton of onderdeken tussen hoeslakens en matras is aan te bevelen, net als een binnensloop voor het kussen. Je verlengt er niet alleen de levensduur mee van het matras en het kussen, maar het is ook schoner en hygiënischer. Het regelmatig wassen van een hoeslaken en een molton zorgt voor een blijvend hygiënische slaapomgeving.

Was je matrascover

De duurdere matrassen hebben tijken die afgeritst kunnen worden. Sommige moeten chemisch gereinigd worden, andere kunnen in de wasmachine. Volg altijd de was instructies die in het was label van de matrascover vermeld staan.

Matras draaien en keren

Er wordt ook vaak beweerd dat je je matras regelmatig moet draaien. Dat klopt als je het hebt over een minder kwaliteitsmatras. Een matras van hoogwaardig materiaal is namelijk zo gemaakt dat je het niet hoeft te keren en toch kunt genieten van een lange levensduur. Bovendien kan zo’n hoogwaardig matras ook ingericht zijn op je persoonlijk slaapcomfort en daarmee ondersteuning bieden aan uw lichaam, zoals een Perzona matras. Als je het gaat draaien komen specifiek ingerichte zones niet meer overeen met je lichaam. Mocht je toch een minder kwaliteitsmatras hebben, draai je matras dan ongeveer eens per kwartaal over de lengte zodat je het hoofdeinde een keer wisselt met het voeteneinde. Je kunt je matras ook keren zodat de bovenkant en onderkant wisselen. Een matras van traagschuim kunt je echter niet keren. Dit materiaal moet namelijk altijd bovenop liggen.

Terug naar Slaapadvies