Hoe kom je vol energie de herfst door?/

Hoe kom je vol energie de herfst door?/

Het wordt weer kouder en natter en de dagen worden merkbaar korter. Dat betekent ook dat die ellendige herfstdip er hoogstwaarschijnlijk weer aan zit te komen. Moeheid, lusteloosheid en trek in veel (koolhydraatrijk) eten, zijn veelgehoorde klachten in de herfst. Hoeveel je ook slaapt of uitrust, het lijkt niet te helpen. Zonde, want eigenlijk kan de herfst een mooi en rustgevend seizoen zijn waar je met een paar trucs ook veel energie uit kunt halen.

Zorg dat je met je gezin weer in de juiste slaapritmes komt

De zomer heeft de neiging om iedereen z’n slaapritme te verstoren. Kinderen hoeven niet vroeg op voor school, je gaat waarschijnlijk op vakantie, de dagen zijn lang inclusief lange, zwoele zomeravonden. Ondanks alle plezieren die de zomer brengt, kan het een uitdaging zijn voor je slaap.

Nu is het weer tijd om op die resetknop te drukken en iedereen z’n slaapritme weer normaal te krijgen. De dag worden korter met een zon die later zal op- en eerder zal ondergaan. Afhankelijk van jouw slaapbehoefte kan je deze extra duisternis gebruiken om het aantal uren slaap te krijgen dat voor jou genoeg is. Veelvoudig onderzoek heeft aangetoond dat voldoende slaap nodig is voor een langdurig, goede gezondheid en welzijn. Volwassenen die chronisch minder dan 5 uur per nacht slapen lopen tweemaal zoveel risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan volwassenen die 7-8 uur per nacht slapen. Heb jij moeite met goed slapen? Lees dan ook de blog met tips voor een goede nachtrust.

Ga weer meer sporten

Het is bewezen dat regelmatig bewegen vele voordelen met zich meebrengt m.b.t. slapen. Regelmatig sporten verbetert de kwaliteit en kwantiteit van je slaap, bevordert diepe slaap en vermindert stress. Daarnaast maakt sporten in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost Als de zomer je sport routine heeft verstoord is het nu tijd om het weer op te pakken. Je zult je beter voelen gedurende de dag en ’s nachts beter slapen.

Houd een gezond dieet aan

Heb jij deze zomer ook veel burgers gegeten? Avondwandelingen gemaakt om nog een ijsje als toetje te halen? Veel alcoholische dranken genuttigd, want ja, dat hoort er nu eenmaal bij als de zon schijnt. Geen zorgen, dit alles hoort bij de zomer en daar mag je van genieten, maar nu is het tijd om weer over te schakelen op een gezond dieet. Probeer koekjes, snoep, frisdrank en gebak zoveel mogelijk te beperken. Ze zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten. Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Pak zoveel mogelijk zonlicht

Het begin van de herfst is de perfecte tijd om je geest en lichaam bloot te stellen aan natuurlijk zonlicht. De warme temperaturen van de zomer zijn voorbij, maar we zitten nog niet in die extreem korte dagen van de winter. Natuurlijk zonlicht brengt veel voordelen voor je slaap en je gezondheid met zich mee. ’s Morgens jezelf blootstellen aan zonlicht versterkt je biologische klok, helpt je makkelijker in slaap vallen en alerter en frisser wakker te worden. Zonlicht boost ook het aanmaken van het stofje serotonine, wat je gemoedstoestand bevorderd, beschermt, en bijdraagt aan een algeheel gevoel van rust. Serotonine is ook een essentieel ingrediënt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en een belangrijke bron voor vitamine D.  Vitamine D beïnvloedt hoe goed we slapen en hoeveel we slapen.

Ga dus naar buiten in plaats van binnen voor de buis te hangen! Maak een lange wandeling met je gezin in het bos en geniet van alle mooie aspecten die de herfst te bieden heeft. Leg de prachtige, warme kleuren van het bos vast en eindig de route met een warme chocolademelk, lekker knus voor de openhaard. Daar krijgen wij pas energie van!

Terug naar Slaapadvies