Bestaat het schoonheidsslaapje nou echt?

Bestaat het schoonheidsslaapje nou echt?

We zijn er ongeveer een derde van ons leven mee bezig: slapen. In een nachtrust gebeurt veel. Slapen maakt ons gelukkiger, gezonder en mooier. Het zorgt ervoor dat we blijer wakker worden, een mooie huid krijgen en helpt zelfs bij het afvallen. Bedoelen we met mooier wakker worden dan dat het schoonheidsslaapje echt bestaat? Waarom maakt slaap ons gelukkiger, gezonder en mooier? En wat kun je doen om beter te kunnen slapen?

Gezond slapen

Slapen is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Een tekort aan slaapt veroorzaakt een verminderde concentratie, moeite met dingen onthouden en het maakt je prikkelbaarder. Hoeveel slaap je nodig hebt, wisselt per persoon. De gemiddelde volwassene moet 7 á 8 uur slaap hebben per dag. Genoeg slaap geeft ons energie en maakt ons gelukkiger.

Slaap maakt gelukkig

In onze slaap worden gebeurtenissen van de dag verwerkt en opgeslagen. Daarnaast is slapen heel belangrijk voor het verwerken van stress en het ontspannen van lichaam en geest. Slaap je niet genoeg dan blijft het stresshormoon gehalte in je bloed hoog. Bij een goede nachtrust wordt je vanzelf blijer wakker.

Slapend afvallen

Naast dat je gezond eet en beweegt, is slapen ook een hele belangrijke factor als je wilt afvallen. Te weinig slaap zorgt voor een trager werkende stofwisseling en vermoeidheid leidt tot minder activiteit overdag. Je hebt juist de energie nodig om overdag te bewegen en je energiek te voelen. Daarnaast zorgt een slaaptekort voor een hongergevoel. Dit komt doordat de hormonen die een rol spelen bij honger verstoord raken. Is het je weleens opgevallen dat je na een korte nachtrust zin hebt in zoet en suiker? Mensen die te weinig slapen hebben meer zin in zoete snacks.

Schoonheidsslaapje

Wordt je echt mooier van een goede nachtrust? Ja! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slapen een positief effect heeft op je uiterlijk. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Ook je huid is daarmee bezig. De huidcellen herstellen zich en met de productie van collageen maakt het je huid steviger, mooier en jonger. Daarnaast maakt slaap je haar mooier, omdat de haarcellen zich herstellen. Slapen maakt rimpels minder zichtbaar en het vermindert donkere kringen onder je ogen.

Heb jij wel eens moeite om ’s nachts voldoende rust te krijgen? Lees dan ook de blog waarin we je tips geven die je helpen om goed te slapen.

Terug naar Slaapadvies