6 redenen waarom je moe wakker wordt
Je herkent het vast wel: je hebt een goede 8 uur diep geslapen en toch wordt je moe wakker, alsof je midden in de nacht uit een diepe slaap wordt gerukt. Hoe kan dit? Dit kan te maken hebben met verschillende dingen, wij hebben ze voor je op een rij gezet.
1. Je bent simpelweg geen ochtendmens
In de blog over ochtend vs. avondmensen wordt uitgelegd dat het genetisch bepaald is of je ‘s ochtends of juist ’s avonds het meest wakker bent. Gebaseerd op diverse ochtend en avond voorkeuren, vallen mensen in verschillende classificaties, zogeheten “Chronotypes”. Per chronotype verschilt het wanneer je hersenen het slaaphormoon melatonine produceren wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent. Als je wakker wordt op een tijd die inconsistent is met jouw chronotype, dan kan dat de reden zijn dat je je heel moe voelt ondanks dat je 8 uur hebt geslapen. Wil je meer weten uitleg over chronotypes? Bekijk dan dit filmpje.
2. Je zet je wekker op het verkeerde tijdstip
Moet jij echt van héél ver komen als je wekker gaat? Je slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus het kan zijn dat jij op het moment dat je wekker gaat nét in een diepe slaap zit. Zet je wekker eens 10 minuten eerder of later om te kijken of je dan frisser wakker wordt. Met handige apps als Sleepcycle word je automatisch wakker gemaakt als je in een lichte slaap bent.
3. Je bent dol op snoozen
Heel veel mensen snoozen 4, 5, soms wel 10 keer voordat ze uit bed stappen. Dit is geen goed idee om de volgende reden: de gemiddelde snooze knop is 7-9 minuten lang, dit geeft je hersenen niet genoeg tijd om terug te gaan naar een diepere, verfrissendere fase van slapen. Dus, tijdens de laatste 30-60 minuten die het snoozen inneemt krijg je eigenlijk gebroken en gefragmenteerde slaap.
4. Je slaapkamer omgeving is storend
Je slaapkamer heeft felle kleuren, geen verduisterende gordijnen veel blauw licht etc. Lees ook deze blog die tips geeft over hoe je de ideale slaapomgeving creëert.
5. Je slaappartner weerhoudt je van een goede nachtrust
Wist je dat wanneer je naast een snurkende bedpartner ligt, je elke nacht een uur slaap verliest.
6. Je hebt iets gegeten of gedronken dat de kwaliteit van je slaap vermindert
De twee grootste boosdoeners zijn alcohol en cafeïne. Terwijl alcohol je slaperig laat voelen weerhoudt het je ervan in een diepe slaap te belanden. Dit draagt mede bij aan het ellendige gevoel de volgende morgen. Cafeïne doet in feite hetzelfde met je slaap, wat de verfrissende werking ervan tegenzit. Stop daarom met cafeïne na 14:00 en stop met alcohol 3 uur voordat je naar bed gaat.
7. Je zou een slaapstoornis kunnen hebben
Hoewel de symptomen mild kunnen zijn, zijn er veel slaapstoornissen die de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Een typische is slaapapneu, maar ook insomnia en het rusteloze benen syndroom zijn slaapstoornissen. Wanneer je denkt een slaapstoornis te hebben is het belangrijk om contact op te nemen met een slaapdokter en eventueel een slaapstudie te doen.
Terug naar Slaapadvies