Klok verzetten – Van zomer- naar wintertijd
In de nacht van 27 op 28 oktober is het weer zover: dan wordt de klok verzet. Waarom doen we dit ook alweer en moet hij nou vooruit of achteruit? Hieronder volgen de ins- en outs die je moet weten over het verzetten van de klok.
Wanneer en waarom verzetten we de klok?
De klok verzetten doen we elk voorjaar op de laatste zondag van maart en elk najaar op de laatste zondag van oktober. Dit gebeurt op een moment dat we er het minst last van hebben, namelijk op de vroege zondagochtend tussen 02.00 en 03.00 uur. We doen dit in verband met de zomertijd en wintertijd, ook wel Daylight-saving of zomerlicht genoemd. Eigenlijk dienen we alleen over “zomertijd” te praten. De “wintertijd” is namelijk de normale tijd en gedurende de zomer tellen we daar een uur bij op. We zetten de klok vooruit om maximaal van het daglicht te kunnen genieten en lekker lang buiten te kunnen zitten. Omdat het vroeg licht wordt tijdens de zomertijd staan we een uurtje eerder op ten opzicht van de wintertijd.
Handige ezelsbruggetjes voor de wintertijd
- In het najaar zet men de klok achteruit, dus in het najaar achteruit.
- Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.
- Als de tijd een uur terug gaat is het later ochtend en kunnen we een uur langer slapen!
- Je “wint er” tijd mee
- Lange broeken weer, ook weer langer slapen
Handige ezelsbruggetjes voor de zomertijd
- In het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit.
- Als het weer vooruit gaat, gaat de klok ook vooruit.
- De klok springt naar de zomer toe.
- Als de tijd een uur verder gaat is het eerder ochtend en kunnen we een uur korter slapen!
- Als we de Korte broeken uit de kast halen gaan we Korter slapen.
- Spring Ahead, Fall Back (Lente Vooruit, Herfst Terug in het Engels)
Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer bang te zijn om een uur te vroeg (of te laat) aan te komen zetten op werk aangezien smartphones nu automatisch verzet worden.
Door het verzetten van de klok is ons dag- en nachtritme een tijdje verstoord. Je dagritme wordt toch een uur verplaatst en niet iedereen kan daar even goed tegen. Vergelijk het met het hebben van een lichte jetlag. Heb geduld, binnen een paar dagen staat ook je innerlijke klok weer goed. In ieder geval kan je zondag 28 oktober wel een uurtje langer uitslapen!
Terug naar Slaapadvies