Tips om goed te slapen
We weten allemaal hoe vervelend slapeloosheid kan zijn. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die op lange termijn slecht slapen een aanzienlijk grotere kans op onder andere diabetes, overgewicht en stress hebben. In zijn boek ‘Nachtrust, lessen in slaap’ omschrijft hoogleraar psychologie, Richard Wiseman, zijn nieuwste bevindingen op het gebied van slaap en geeft op basis van deze onderzoeken tips om goed te slapen.
1. Ontspan je en bereid je voor om te slapen
Vermijd al te inspannende of opwindende activiteiten voor het slapen. Dus geen: televisie kijken, nog even je mail checken of actief sporten. Eindig je dag juist met een rustige activiteit als lezen, een massage of muziek luisteren. Wat ook kan helpen, is een warm bad vroeg in de avond. De warmte die een bad je lichaam brengt geeft een seintje dat het tijd is om te gaan slapen en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.
2. Eet iets kleins voor het slapengaan.
Zowel honger als een volle maag kunnen je slaap verstoren. In tegenstelling tot wat veel diëten beweren, kan het helpen om voor het slapen iets kleins te eten dat rijk is aan eiwitten en/of vezels.
3. Ontwikkel een vaste routine voor het slapengaan
Bijvoorbeeld de laatste spullen in de vaatwasser zetten, spullen voor de volgende dag klaarzetten, huis afsluiten, alle lampen uit, tandenpoetsen, plassen en in bed nog even een bladzijde lezen. Je lichaam gaat op een gegeven moment deze routine herkennen en zich automatisch zelf voorbereiden op het naar bed gaan.
4. Slaap op vaste tijden
Je lichaam houdt van regelmaat, alle hormonen kunnen zich dan volgens een vast patroon gedragen en ook mentaal weet je waar je aan toe bent. Gewoontes zijn zeer krachtig en vaak moeilijk te veranderen, een juiste slaapgewoonte kan ontzettend helpen je lichaam te vertellen wanneer het tijd is om te slapen.
5. Creëer een oase van rust in de slaapkamer
Gebruik je slaapkamer puur voor de nachtrust en intimiteit. Probeer andere activiteiten als computeren, televisie kijken in een andere ruimte dan je slaapkamer te doen. Lees meer over hoe een ideale slaapkamer eruit ziet.
6. Zorg voor een goed bed
Als je niet lekker ligt in je bed of op je kussen, kun je beter kiezen voor eentje die voor jou heel comfortabel is. Welgeteld lig je 1/3e van je leven op bed en waarom zou je niet kiezen voor het beste? Wel een mooie auto, maar geen goede slaapplek? Zonde want je zit minder in de auto dan dat je in bed ligt…
7. Fantaseer erop los.
Uit een experiment in Amerika bleek dat mensen die zich focusten op iets heel aangenaams meer dan 2x zo snel in slaap vielen dan mensen die dat niet deden.
8. Leg een notitieboekje naast je bed
Als je ’s nachts wakker wordt en denkt aan iets wat je de volgende dag niet moet vergeten, schrijf het dan meteen op. Dan val je daarna als het goed is weer snel in slaap.
9. Ga uit bed wanneer je te lang wakker bent
Wanneer je ’s nachts langer dan 20 minuten wakker bent, ga er dan uit anders raak je alleen maar gefrustreerd. Ga iets doen wat niet te veel inspanning kost, zoals even lezen, iets warms drinken of luisteren naar ontspannende muziek. Zorg wel dat je wegblijft van fel licht en beeldschermen.
Terug naar Slaapadvies