3 redenen waarom lezen voor het slapen goed is

3 redenen waarom lezen voor het slapen goed is

Zo’n 15 jaar geleden deden was het voor veel mensen een dagelijkse routine: voor het slapengaan nog even een paar pagina’s of een hoofdstuk lezen uit een goed boek. Maar door de komst van tablets en smartphones gebeurt dit steeds minder. Veel liever scrollen we nog even door onze social media newsfeed, sturen we nog wat appjes naar onze vrienden, of lezen we een paar nieuwsartikelen uit de digitale krant. Dat terwijl het blauwe licht van de beeldschermen ervoor zorgt dat je veel moelijker in slaap valt. Lezen voor he slapengaan blijkt juist goed te zijn. Daarom geven wij je 3 goede redenen waarom jij vanavond een goed boek er bij moet pakken in plaats van je smartphone.

1.      Door te lezen val je makkelijker in slaap

Voor de meesten zal het heel herkenbaar zijn: je begint met lezen en na 15 minuten vallen je ogen bijna dicht. Lezen kost wat inspanning voor de ogen en wanneer je ermee stopt wekt dit een ontspannen gevoel op. Kies liever niet voor zware kost, maar beter is een verhaal dat je aanspreekt. Een goede tip is om een boek te pakken met korte verhaaltjes, zodat je elke dag voor het slapen gaan een kort verhaal kan lezen. Een spannend en meeslepend boek kan juist ook weer zorgen dat je maar door blijft lezen. Pas ook op met een boek lezen vanaf een tablet, deze geeft ook licht af en remt de aanmaak van slaaphormonen.

2.      Door te lezen slaap je dieper

Tegenwoordig hebben we veel om aan te denken. We werken, we hebben een gezin, we doen het huishouden, de notificaties op de mobiel blijven maar binnen komen, en daarnaast onderhouden we ook nog ons sociale leven. De hedendaagse stress van het leven zorgt er in het algemeen voor dat we minder goed slapen. Dit is omdat we de dagelijkse problemen vaak meenemen in de slaapkamer, waardoor de gedachten door ons hoofd blijven spoken terwijl we eigenlijk onze rust zouden moeten pakken. Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap. Hierdoor voelen we ons meer uitgerust en kunnen we er de volgende dag weer tegenaan!

3.      Door te lezen voel je je minder eenzaam

Ben je single of is je partner op reis voor werk? Een groot leeg bed kan soms best eenzaam voelen. Het lezen van een boek voor het slapengaan kan dit gevoel verminderen. Dit is omdat je door het lezen van een boek volledig opgaat in het verhaal, een andere wereld waar je je kunt identificeren met allerlei interessante personages. Door het lezen van een boek ben je dus nooit helemaal alleen.

Terug naar Slaapadvies