Wat is de ideale slaapomgeving?

Wat is de ideale slaapomgeving?

Voor een ideale slaapomgeving geldt dat het rust moet uitstralen. Dus niet: een felgekleurde kamer met een televisie die aanstaat en gordijnen die amper verduisteren, maar liever: een zacht gekleurde kamer zonder televisie, met verduisterende jaloezieën. Hieronder volgen een aantal tips die je helpen om een oase van rust te creëren in je slaapkamer:

·         Zorg voor zachte kleuren

Felle kleuren wekken energie op. Daarom is het beter om voor zachtere kleuren in je slaapkamer te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten. Ook de kleur groen is een goede omdat deze de natuur ademt en de natuur wordt geassocieerd met rust.

·         Zorg voor een goed matras en hoofdkussen

Om comfortabel te slapen is een goed matras en hoofdkussen belangrijk. Houd bij de keuze van je matras rekening met je slaaphouding, gewicht en eigen voorkeuren. De één houdt nu eenmaal liever van een keiharde ondergrond, terwijl de ander pas kan dutten op een zachte bodem. Test ook verschillende matrassen voordat je er één aanschaft.

·         Voorkom blauw licht

Het kijken naar televisie, spelen met je smartphone of werken op je laptop vlak voor het slapen gaan, heeft een negatief effect op je nachtrust. Het blauwe kunstlicht van deze apparaten blokkeert de productie van melatonine, het hormoon dat slaap veroorzaakt. Dus: mobieltjes, televisies en laptops de slaapkamer uit!

·         Zorg voor verduisterende gordijnen

Het is bewezen dat je effectiever slaapt als je slaapkamer donker is, door licht blijven je hersenen actief, raken hierdoor in de war en zetten misschien je biologische klok verkeerd.

·         Zet planten in je kamer

De geur van bloemen, bijvoorbeeld jasmijn, kan gevoelens van angst onderdrukken en er zo voor zorgen dat je zorgeloos van je nachtrust kunt genieten.

·         Ruim je rotzooi op

Haat je troep en is je slaapkamer een enorme rotzooi? Ruim het dan eerst op, want dan kun je er ’s nachts ten minste niet van wakker liggen.

·         Zet de verwarming uit of laag en zorg voor goede ventilatie

Het is gemakkelijker om in een koude kamer te slapen dan in een warme kamer. Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat je luchtwegen droog worden. Je zult dus sneller wakker worden om een slokje te drinken.  Zorg wel dat je voeten lekker warm zijn want dat geeft een seintje naar je hersenen waar je slaperig van wordt.

Heb jij de ideale slaapomgeving gecreëerd maar nog steeds moeite met slapen? Lees dan ook eens onze tips voor een goede nachtrust!

Terug naar Slaapadvies