Wat is de beste slaaphouding voor je lichaam?
Wat is jouw favoriete slaaphouding? Ben jij iemand die steevast op zijn buik in slaap valt, of geef je de voorkeur aan op je zij liggen? Naast een goed matras draagt een goede slaaphouding bij aan je gezondheid. Voor een goede slaaphouding is het belangrijk dat je in een positie ligt waarbij je een rechte rug en nek hanteert. Maar wat is dan de beste slaaphouding?
Slapen op je rug
Slapen op je rug is goed voor je lichaam en voorkomt vaak nek- en rugklachten. Je ligt namelijk in een natuurlijke houding waarbij je gewicht wordt verdeeld over het matras. Hierdoor worden je ruggenwervels het minst belast. De rugligging is dus een goede houding mits het kussen de natuurlijke kromming in de nek ondersteunt. Daarnaast is de ondersteuning in de lage rug van belang doordat het gewicht van de heupen en het bekken de meeste belasting geeft op het matras. Het nadeel van deze houding is dat het snurken kan bevorderen doordat de kaak en tong helemaal ontspannen zijn. Van snurken kan je niet alleen zelf wakker schrikken, maar het is vooral vervelend voor je partner. De houding waarbij je op je rug slaapt met de armen omhoog kan als gevolg hebben dat je armen gaan slapen,
Slapen op je zij
Slapen op je zij met je benen losjes gebogen is de beste houding voor de spijsvertering, het voorkomt het opspringen van brandend maagzuur. Slapen op je zij is goed mits je ruggengraat recht is. Voor een rechte ruggengraat dienen je schouders weg te zakken in het matras waarbij de functie van het kussen is om de resterende hoogte tot de hals op te vullen. Daarnaast moet je heup genoeg weg kunnen zakken in het matras zodat de wervelkolom tussen schouder en heup wordt ondersteund. Hier gaat het veelal mis waardoor mensen die slapen op hun zij, onderrug- of schouderklachten krijgen. Bovendien liggen mensen in de zijligging vaak met hun onderste arm onder hun hoofd waardoor de zenuwen die naar de schouder, arm en hand lopen worden afgekneld. Dit is minder het geval wanneer je met je armen voor je uit slaapt, eventueel met een kussen ertussen.
Slapen in foetushouding
Deze houding lijkt op de vorige, maar is niet hetzelfde. Waar bij de vorige houding de benen losjes gebogen zijn, zijn ze bij de foetushouding hoog opgetrokken. De foetushouding vermindert de kans op lage rugpijn omdat je rug niet wordt samengeperst. Echter, is deze houding niet de meest optimale slaaphouding voor je hoofd en nek omdat je ruggengraat en nek niet in één rechte lijn liggen.
Slapen op je buik
Slapen op je buik heeft weinig voordelen, behalve dat deze houding snurken weinig of geen kans geeft. Wanneer je op je buik slaapt moet je met je hoofd gedraaid liggen om te kunnen ademhalen. De rotatie van je nek kan spanning geven op de bovenste nekwervels wat kan zorgen voor hoofdpijn en nekklachten. Op je buik slapen met een kussen is al helemaal niet bevorderlijk omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt. Perzona heeft iets bedacht voor mensen die graag op hun buik slapen, namelijk een boxspring met een negatieve verstelstand waarbij het hoofdeinde omlaag kan. Dit zorgt voor minder druk op de nek en onderrug.
Het veranderen van je slaaphouding is moeilijk, sommige mensen slapen nu eenmaal het liefst in de foetushouding, anderen op hun zij. Een “slechte” slaaphouding veroorzaakt niet direct rugklachten, daarin hebben meer factoren een rol. Belangrijk is wel dat je aan de hand van je slaaphouding een matras en kussen kiest die je natuurlijke slaapligging ondersteunen. Met behulp van ons MyScan meetsysteem maken we een 3D-meting van je lichaam. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke slaapvoorkeur en lichaamsbouw. Onze matrassen zijn voorzien van het Tube Layer System, met tien of veertien instelbare tubes. De uitslag van de 3D-scan bepaalt vervolgens de stevigheid van deze tubes en wordt zo volledig op jouw lichaam afgestemd, zodat je precies díe ondersteuning krijgt die jij nodig hebt.
Ben jij ook benieuwd welk matras het best past bij jouw lichaam en favoriete slaaphouding? Maak dan nu een afspraak voor een MyScan meting en configureer samen met jouw slaapadviseur jouw persoonlijke, op maat gemaakte matras
Terug naar Slaapadvies